NL FR EN

Charmante dorpen in Poperinge

De Westhoek is een aaneenschakeling van het ene mooi dorpje na het andere. Om deze dorpen in de kijker te plaatsen, kregen zij terecht het label 'Charmant Dorp'. Ook in Poperinge zijn er een aantal charmante dorpen, namelijk Roesbrugge-Haringe, Reningelst en Watou.

Ontdek deze dorpen samen met een Westhoekgreeter. Zij laten jullie betekenisvolle plekjes van het dorp zien die niet altijd even bekend zijn. Alles wat ze vertellen is doorspekt met persoonlijke anekdotes.

Roesbrugge-Haringe

Roesbrugge-Haringe is een deelgemeente in het noordwesten van Poperinge. In Roesbrugge stroomt de IJzer België binnen. Niet alleen ligt de dorpskern langs de IJzer, een oude tak van diezelfde IJzer, de Dode IJzer, vormt de noordgrens. Of het ene na het andere mooie IJzerpanorama! Het jaagpad langs de IJzer nodigt uit tot een deugddoende wandeling in het weidse landschap van de Westhoek. Zet je schrap voor een stille wandeling langs kronkelende kerkwegels en geniet volop van de waterpracht die je haast voortdurend omringt.

TIP: De Dode IJzerwandelroute vertrekt in Roesbrugge en zet koers naar het al net zo betoverende Haringe. Goed voor 6,8 km bewegwijzerde wandelpret.

De Westhoek heeft niet alleen zijn brouwersdorp, maar ook het blauwersdorp Haringe. Blauwen betekent smokkelen en blauwers zijn smokkelaars. Door zijn ligging aan de Frans-Belgische grens was Haringe het uitgelezen werkterrein van de smokkelaars. Het Karel de Blauwermonument en de Blauwersfeesten in september eren dit verleden. Wie houdt van muziek, vindt zeker zijn gading in Haringe. Het Van Peteghemorgel in de Sint-Martinuskerk heeft internationale faam. Organisten van over de hele wereld zakken af naar dit dorp om het unieke barokorgel te bespelen. Logisch dat de prestigieuze orgelconcerten fans van heinde en ver lokken. Maar ook bluesfans komen thuis in Haringe, met het jaarlijks Blaublues Festival in november.

Reningelst

De deelgemeente Reningelst vormt de toegangspoort tot Heuvelland. Reningelst staat ook wel bekend als dorp in versnelling, dit door hun grote liefde voor wielrennen. Tijdens de kermisweek, eind juli, zijn er allerlei fietsevenementen van een ploegentijdrit tot de Internatie, een wedstrijd voor eliterenners met en zonder contract. Voor gezinnen met kinderen is er de Kinderbrouwerij, een unieke familiekroeg gevestigd in een oude dorpsbrouwerij. Het is een plek waar je kroost zich zowel binnen als buiten uitleeft met volksspelen, bordspelletjes, een sjarettenwandeling, een zoektocht met een viewmaster... Na al dat ravotten, geniet je er van een biologisch fruitsap, warme rijstpap, hoeve-ijs of huisbereide klakkaards. 

TIP: Gezinnen met kinderen starten vanuit de Kinderbrouwerij met de fietstocht 'Kleine Flandrien in spé', een tocht van 17,2 km. 

Watou

Blijkbaar moet er in Watou iets bijzonders in het grondwater zitten waardoor het uitermate geschikt is om bier te brouwerij, zowel Leroy Breweries als Brouwerij St. Bernardus hebben er hun stek. Leroy Breweries, vroeger Brouwerij Van Eecke, is vooral bekend voor z'n Poperings Hommelbier, een sterk gehopt bier met een verfijnd aroma en een lichtjes bittere smaak. Hét paradepaardje van de brouwerij. Brouwerij St. Bernardus is ontstaan uit een oude kaasmakerij die in samenwerking met de paters van Westvleteren de befaamde Westvleteren Trappisten mocht brouwen. Nadat deze samenwerking werd stopgezet, ging St. Bernardus verder met het brouwen van deze bieren, uiteraard met een licht gewijzigd recept.

Wie 's zomes Watou aandoet, moet uiteraard het wereldvermaarde Kunstenfestival bezoeken. Dichters en beeldend kunstenaars, aanstormend talent en gevestigde waarden strijken dan immers neer in een tiental karakteristieke locaties. Van een voormalig klooster over een oude boerderij tot de kelder van een brouwerij. Verrassende nostalgische ruimtes dus, gemixt met hedendaagse beeldende kunst en poëzie of een unieke kunstbeleving.