NL
hom-website-visual.png

Hop-en bierbeleving

Hopbedrijven

Hop (humulus lupulus) is een van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van bier. De lupine of hopmeel (geel poeder) is een natuurlijk bewaarmiddel en geeft een bittere smaak aan het bier. Er zijn in de Westhoek 18 landbouwers die 160 hectare hop verbouwen. Daarmee is België niet zelfvoorzienend in de hop. Door lokaal samen te werken, timmert de sector aan een nieuwe toekomst. Poperinge telt vier brouwerijen. De abdij van Westvleteren ligt op amper drie kilometer van het centrum.

De Belgische hopteelt schakelt over van bitterhop naar aromahop. O.a. Golding, WGV, Cascade, ... zijn erg geliefd bij artisanale en kleine brouwerijen. Om de Belgische hop op te waarderen, werd het logo 'Belgische hop - Belgian Hops - Houblon Belge' gelanceerd in 2011. Het is een logo voor bieren gebrouwen met minimum 50% Belgische hop. Ondertussen zijn er al meer dan 350 bieren met het logo. In februari 2017 werd de gouden variant gelanceerd. Hiermee erkent de brouwer dat zijn bier met 100% Belgische hop wordt gebrouwen. Er zijn 60 bieren met dit gouden logo.

Bezoek een hopbedrijf

Westhoekbrouwerijen

Het eeuwenoude landschap rond Poperinge verraadt het al. Hier in de Westhoek vind je 's werelds beste brouwerijen en dus ook de beste bieren. Ooit een goed bewaard geheim, vandaag wereldnieuws.

Bierliefhebbers van alle windstreken vinden vlotjes hun weg naar deze regio. Hier ontdek je alle Westhoekbrouwerijen, hun bieren en wanneer je ze kan bezoeken.

ONTDEk ALLE bROUWERIJEN